ЗЕМЕЛЬНІ АУКЦІОНИ — ПОЧАТОК ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ

Українцям варто запам’ятати важливу дату: перше липня 2021 року. Цей день увійде в історію як точка відліку функціонування ринку сільськогосподарських земель. Україна довго чекала на цю подію, і от нарешті вона стає реальністю.

За посиланням https://uub.in.ua/post/TorgipozemlskorostartuyutyvUkran_1 ви знайдете безліч корисної інформації з цього приводу. 

Фермерам потрібна допомога держави

Купівля сільськогосподарських угідь в першу чергу має зацікавити фермерів — людей, які щодня працюють на землі, вкладаючи в неї безліч ресурсів. Майже всі паї, які обробляють фермери, надані їм на правах оренди від багатьох приватних землевласників, тому що переважна більшість фермерів не має достатньо власних коштів на придбання землі у власність. В цій ситуації дуже б допомогли пільгові умови кредитування та інші преференції. 

Наприклад, в Німеччині не кожному можуть дозволити купівлю сільськогосподарської землі. Купівля полів, лугів і лісів лише звучить просто. Однак, на відміну від покупки нерухомості, недостатньо укласти договір купівлі-продажу в присутності нотаріуса. Для сільськогосподарських земель потрібен окремий офіційний дозвіл.

Якщо фермер хоче купити сільськогосподарську землю, віддалену від його власності, він повинен відповідати ряду певних критеріїв. В іншому випадку він не вважається фермером і не отримує необхідного дозволу. 

У випадку, коли фермер не має наміру використовувати землю в своєму існуючому бізнесі, і потім обробляти її, а просто робить капіталовкладення, він не повинен розглядатися як фермер. Той факт, що він вже є власником землі сільськогосподарського призначення, більше не є достатньою підставою для дозволу.

У дозволі також може бути відмовлено, якщо ферма або комерційні приміщення фермера знаходяться занадто далеко від земельної ділянки, на яку він претендує. Цей факт ускладнює управління і робить його неефективним. В майбутньому фермеру доведеться довести, що він дійсно може інтегрувати віддалену власність в свій бізнес.

Ще один яскравий приклад допомоги розвитку місцевого фермерства. Особі, не визнаній фермером, влада зазвичай відмовляє в дозволі, якщо вона має намір придбати сільськогосподарську землю, але місцевому фермеру потрібна саме ця земля для розширення свого бізнесу. Відповідно до закону місцевий фермер має значну перевагу.

Ми навели лише декілька прикладів реалізації сільгоспземель в Європі, можливо і в нашій країні деякі з них стануть у пригоді.